Cele mai frecvente intrebari

De regula gradul maxim de indatorare este in jurul maximului de 40% din salariul net. Exemplu reprezentativ: La un salariul de 1.000 de lei te poti obtine un credit ai carui valoare lunara de plata nu pot depasi 400 lei/luna.

Da. In functie de contractul de credit incheiat poti plati creditul in avans atat partial cat si integral, cu comision sau fara comision de rambursare anticipata. In cazul creditelor cu dobanda variabila banciile nu percep comision de plata anticipata.

Cel mai probabil nu, insa nu trebuie sa te descurajezi. In functie de numarul de zile de intarzieri si suma intarziata sunt institutii ce pot accepta cererea ta. Daca inca inregistrezi datorii, nu vei mai putea lua un credit pana cand nu-ti platesti la zi creditele detinute in prezent.

Categoric dobanda fixa. De ce? Pentru ca un credit a carei dobanda este fixa vei avea garantia ca rata lunara va ramane aceeasi pe tot parcursul creditului.

Totusi, dobanda variabila iti ofera sansa ca la o perioada x (perioada de calcul a indicelui IRCC sau ROBOR 6M etc) rata ta lunara sa scada. Dar tine cont, acelasi risc il ai si pentru cresterea ratei tale lunare.

Atentie: De cele mai mult ori creditele cu dobanzi variabile au indicele mai favorabil deca cele cu dobanda fixa. Daca alegi o astfel de donada este bine sa iei in calcul cresterea dobanzii precum si gradul maxim pe care il poti suporta de crestere a sa. Pentru mai multe informatii poti consulta, evolutia indicilor aici: IRCC, Robor 3M

Raspunsul potrivit este in functie de moneda in care iti incasezi veniturile. Daca incasezi salariul in Lei atunci este recomandat ca si creditul solicitat sa fie in aceeasi moneda. De ce? Incasand salariul in aceeasi moneda vei evita riscul ca moneda ta sa se deprecieze si sa ajungi sa platesti mai mult la un credit din simplul fapt ca banii tai nu mai au aceeasi valoare.

Desi achizitia unui credit poate parea complicat lucrurile sunt simple. Ele trebuiesc analizate in urmatoarea ordine:

  • Dobanda
  • Taxe si comisioane

Cu cat perioada este mai mare cu atat vei ajunge sa platesti mai mult ca dobanda la suma primita. Totusi, daca intentionezi sa il platesti anticipat sau vrei sa iei un credit pe o perioada scurta cu gandul de a-l rambursa rapid ai putea lua in calcul posibilitatea semnarii contractului pe o perioada mai lunga. De ce? Simplu, pentru ca odata cu prelungirea perioadei, un credit de aceeasi valoarea va avea o rata mai mica. Astfel, vei putea fi relaxat ca in orice situatie te vei afla nu vei avea probleme in plata ratei iar diferenta pe care o doreai sa o platesti in mod normal, o poti strange intr-un cont separat pentru plata anticipata.

Ambele institutii sunt reglementate de BNR insa in acelasi timp fiecare functioneaza in regimuri separate.

O banca va avea tot timpul controale mai riguroase din partea BNR-ului iar acestea au obligatia sa indeplineasca anumite conditii pentru a avea dreptul de a „vinde” credite, pe cand un IFN are o flexibilitate putin mai mare. De aici si faptul ca IFN-urile sunt mai flexibile in ceea ce priveste conditiile de eligibilitate ale clientilor sai insa compensat prin dobanda.